Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Uto Okt 19, 2010 1:18 pm

•Jeca•

Legende
Legende
Dobro,priznajem da na razmišljanje o ovim bogovima i grčkoj mitologiji me podstakao film koji sam nedavno pogledala Smile.Ali boginja Atina mi je stvarno znimljiva.
Da li su vama zanimljivi bogovi i boginje grčke mitologije? Very Happy
Evo, nešto o atini Smile

U grčkoj mitologiji, Atena (grčki: Ἀθηνᾶ, Athēnâ, ili Ἀθήνη, Athénē; dorski: Ἀσάνα, Asána; latinski: Minerva) je bila boginja civilizacije, tj. mudrosti, tkanja, zanata i disciplinovanije strane rata (nasilje i krvožednost su bili Aresov domen). Atenina mudrost prati tehničko znanje potrebno u tkanju, metalurgiji ali takođe uključuje i lukavost (metis) likova kao što je Odisej. Njoj su sveti sova i maslinovo drvo.
Prve priče o Ateni govore o njoj kao o boginji ptica. Prvobitno je zamišljena kao boginja sa krilima, a čak je u nekim mitovima i sama bila ptica - sova. Zato i ne čudi zašto u mitovima koji su nastali kasnije Atenina poruka stiže preko orla, sokola i sl.
Atenina najbolja prijateljica je Nike, boginja pobede. Atena se pojavljuje kao zaštitnica mnogih grčkih junaka, uključujući Herakla, Odiseja i Jasona. Ona je i omiljena Zevsova ćerka, rođena iz njegove glave.Postoji nekoliko verzija Ateninog rođenja. U jednom, koji se najčešće spominje, Metida, boginja mudrosti, zatrudnela je sa Zevsom. Zevs se veoma uplašio jer je postojalo proročanstvo da će Metida imati dvoje dece - jedno od njih će biti najodanije Zevsu od sve njegove dece, a drugo će biti silnik koji će ga srušiti. To je Zevsa uplašilo, jer se setio da je on svrgnuo svoga oca, te se bojao da će se tako nešto i njemu desiti. Zato je Zevs pretvorio Metidu u muvu i onda je pojeo. No, bilo je prekasno. Metida je, u Zevsu, počela da pravi kacigu i odoru za svoju začetu ćerku. Zvuk čekića kojim je Metida pravila kacigu, uzrokovao je veliki bol u Zevsovoj glavi, pa je Hefest rascepio njegovu glavu. Atena je iskočila kroz pukotinu, već odrasla, potpuno obučena i potpuno opremljena ratnom opremom.

2 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Uto Okt 19, 2010 3:22 pm

Vanja TSF ^^

Novorođeni
Novorođeni
Obozavam je..Ja od svoje 7 godine citam grcke mitologije i bez skromnosti,mogu reci da sam ekspert! xD

3 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Uto Okt 19, 2010 7:03 pm

•Jeca•

Legende
Legende
Hahaha...I ja volim grčku mitologiju,al' baš Smile

4 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Uto Okt 19, 2010 9:12 pm

darkesT.BurninG.staR

Revolver Blast
Revolver Blast
ja obožavam sve vrste mitologije a pogotovo grčku i egipatsku

bogovi olimpa imaju najbolje moći...

http://www.mitologija45.blogger.ba

5 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Ned Okt 31, 2010 2:09 pm

Kaća

Wonderland
Wonderland
Vi ste blentave.
Ja sam čitala knjigu "Kradljivac munje",predobra je Very Happy Read it xDD

6 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Pon Nov 01, 2010 7:50 pm

•Jeca•

Legende
Legende
Ja i Anđela vječito o ovome pričamo Very Happy
Ja gledala Kradljivac munje i sad ću čitati more čudovišta Smile

7 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Pet Nov 05, 2010 1:41 pm

Faceless Girl

Fenomen
Fenomen
Vanja TSF ^^ ::Obozavam je..Ja od svoje 7 godine citam grcke mitologije i bez skromnosti,mogu reci da sam ekspert! xD

i ja isto citam jos od malena....prvo mi je mama citala,onda sam ja pocela kada sam naucila da citam.....i zna jakooo puno prica i OBOZAVAM IH!!!!!

8 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Uto Nov 09, 2010 6:48 pm

Kaća

Wonderland
Wonderland
More čudovištta Very Happy Zanimljivoo

9 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Ned Dec 05, 2010 8:28 am

Anchy44

Lov
Lov
I ja isto volim grcku mitologiju. Citala sam jednu knjigu u kojoj se boginje ponovo radjaju na zemlji kao bebe i te tri devojcice to shvataju tek kad postanu tinejdzerke. Knjiga se zove "Devojcice sa olimpa" i stvarno je super.

10 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Pon Dec 20, 2010 8:40 pm

•Jeca•

Legende
Legende
Pa da to je na sličan fazon ovih naših knjiga Wink

11 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Pet Jun 03, 2011 3:01 pm

Faceless Girl

Fenomen
Fenomen
ja najvise volim Persefonu....njena prica mi je najlepsa...

12 Re: Atina-boginja mudrosti i strategije ♥ taj Ned Jun 12, 2011 2:07 pm

Belosvitac

Vreme
Vreme
Cool xD
Nisam znao kako se rodila.. Čitao sam pre, ali ne čitam više, ne da mi se..

http://charmed-magic.my-free-forums.com

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Kontakt | Signalizirajte zloupotrebu | Napravi besplatan blog